image1 image2 image3 image4 image5 image1 image1

Amiért érdemes az ügyvédi irodánkat választani:

  • kiszámítható és előre tervezhető ügymenet,

  • teljeskörü és mindenre kiterjedő tájékoztatás,

  • folyamatos kapcsolattartás, soron kívüli konzultációk,

  • képviseljük Önt az eljárás során, így nem egyedül védekezik a   felkészült hatóságokkal szemben,

  • részletesen kidolgozzuk, felépítjük a védekezését, szakértők segítségével,

Gyors, hatékony jogi megoldások 1937 óta! Képviselet felsőfokon!


Csalás

Csalás elkövetésével vádolják? Csalás gyanújával hallgatták ki gyanúsítottként? 

A csalás az egyik leggyakoribb vagyon elleni bűncselekmény, amely számos módon elkövethető. Vagyon elleni bűncselekményekre, így kiemelten csalásra szakosodott ügyvédi irodánk hathatós védelmet nyújt.

Csalást a büntetőtörvény szerint az valósít meg, aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz.

Csalást az elkövető akkor valósít meg, ha mást tévedésbe ejt vagy tévedésben tart. A tévedés lényege, hogy a megtévesztett személyben, aki a legtöbb esetben maga a sértett nem a valóság tükröződik vissza. Pl.: a csaló pénzt kér kölcsön ismerősétől mondván, hogy azt megforgatja és fél éven belül visszaadja kamatostól. A csaló a kölcsönfelvétel előtt már magában eldöntötte, hogy azt nem fogja visszaadni. Ügyvédként védelmet nyújtunk a csalás egyes speciális, különös szaktudást igénylő eseteihez, többek között fogyasztói csoport, hitelezéssel kapcsolatban indult eljárásokban.

Csalással kapcsolatban kérdezze a büntető ügyvédet!
06 20 806 16 06

A csalás csak akkor befejezett, ha a tévedésbe ejtő vagy tévedésben tartó magatartás hatására a sértettnél kár keletkezik. Nagyon fontos szabály, hogy az elkövető nem büntethető vagy büntetése korlátlanul enyhíthető, ha a csalás elkövetését a vádemelésig beismerte, és közvetítői eljárás keretében a sértett által elfogadott módon és mértékben az azzal okozott sérelmet jóvátette.

A kár büntetőjogi fogalma a bűncselekménnyel a vagyonban okozott értékcsökkenés, azaz nem foglalja magában az elmaradt hasznot vagy az elmaradt vagyoni előnyt. Az új Btk. a csalás tekintetében úgy rendelkezik, hogy a kár fogalma alatt az igénybe vett szolgáltatás meg nem fizetett ellenértékét is érteni kell. Pl. ha fizetés nélkül hagyjuk a szállodai szobánkat, vagy a fizetés nélküli lakásbérlés.

A csalás szempontjából súlyosabban minősül a cselekmény, ha bűnszövetségben, közveszély színhelyén vagy üzletszerűen követik el. A minősítés szempontjából itt is jelentőséggel bír az okozott kár nagysága.

Az új Btk. alapján bűncselekmény és nem szabálysértés valósul meg abban az esetben, ha a szabálysértési értékhatárra elkövetett csalást jótékony célú adománygyűjtést színlelve valósítják meg, illetve új minősített eset 2013. július 1-jétől, ha a - különösen nagy kárnál kisebb értékre elkövetett - csalást a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére követik el.

A csalásnak szabálysértési alakzata is van. Ha a csalással okozott kár összege nem haladja meg az ötvenezer forintot, az elkövető nem bűncselekményért, hanem szabálysértésért felel.

Speciális szabály, hogy ha a csalás sértettje az elkövető hozzátartozója, akkor a bűncselekmény csak magánindítványra büntethető, kivéve ha az elkövető egyben a sértett gyámja vagy gondnoka. Ez esetben a sértett dönti el, hogy a történteket a büntető igazságszolgáltatás elé kívánja-e vinni vagy sem.

Személyes ügyvédi konzultációért kattintson ide!