image1 image2 image3 image4 image5 image1 image1

Amiért érdemes az ügyvédi irodánkat választani:

  • kiszámítható és előre tervezhető ügymenet,

  • teljeskörü és mindenre kiterjedő tájékoztatás,

  • folyamatos kapcsolattartás, soron kívüli konzultációk,

  • képviseljük Önt az eljárás során, így nem egyedül védekezik a   felkészült hatóságokkal szemben,

  • részletesen kidolgozzuk, felépítjük a védekezését, szakértők segítségével,

Gyors, hatékony jogi megoldások 1937 óta! Képviselet felsőfokon!


Cserbenhagyás

Ki követi el a cserbenhagyás vétségét?

Cserbenhagyás akkor valósul meg, ha a közlekedési balesetben érintett jármű vezetője nem áll meg a helyszínen, illetve úgy távozik onnan, hogy nem győződik meg arról hogy van-e a helyszínen segítségnyújtásra szoruló sérült személy. A cserbenhagyás tehát a megállási és meggyőződési kötelezettség elmulasztását jelenti egy olyan baleseti szituációban, amely magában hordozza a sérülés bekövetkezésének valószínűségét.

A megállási kötelezettség közlekedési bűncselekmények így cserbenhagyás esetén a jármű nyugalmi állapotba helyezését jelenti, míg a meggyőződési kötelezettség az elkövető részéről egy olyan aktív magatartást feltételez, amelynek eredményeképpen kellő információval rendelkezik majd arról, hogy a helyszínen van-e sérült vagy segítségre szoruló személy.

Cserbenhagyással gyanúsítják?
A közlekedési ügyvéd hatékony védelmet nyújt!

A bírói gyakorlat szerint ugyanis a pusztán dologrongálódással járó baleset résztvevője nem valósít meg cserbenhagyást akkor, ha nem tesz eleget megállási és meggyőződési kötelezettségének feltéve hogy a baleset nem volt alkalmas testi sérülés előidézésére. A közlekedési baleset helyszínének elhagyása tehát nem minősül cserbenhagyásnak akkor, ha egyértelmű hogy nem történhetett személyi sérülés.

Ha a baleset helyszínén sérült, segítségnyújtásra szoruló személy van nem cserbenhagyás, hanem segítségnyújtás elmulasztása miatt vonható felelősségre az elkövető ha megállás nélkül továbbhajt.

06 20 806 16 06

A cserbenhagyás vétsége csak szándékosan követhető el, ennek megfelelően nem állapítható meg a sofőr felelőssége akkor ha nem észlelte a közlekedési balesetet.
Nem állapítható meg cserbenhagyás akkor, ha az elkövető olyan parkoló autóval ütközik, aminek a hatókörében nincsen senki.

Cserbenhagyás elkövetője nemcsak a baleset okozója vagy sértettje lehet, hanem az is aki a közlekedési szituáció részese volt, de el tudta kerülni az ütközést. Cserbenhagyás miatt vonhatják felelősségre azt a gépjárművezetőt, aki az előzés befejezését csak úgy tudja végrehajtani, hogy a szembejövő félrerántja a kormányt, és az árokba borul. A helyszínen tartózkodó gyalogosok, illetve a balesetben érintett jármű utasai nem vonhatók felelősségre cserbenhagyás miatt, hiszen ők nem állnak a Kresz hatálya alatt. Viszont cserbenhagyás felbujtója lehet az az utas, aki a továbbhajtásra utasítja vagy felhívja a járművezetőt.

A cserbenhagyás elkövetőjének fel kell ismernie a baleset tényét, továbbá azt, hogy ő a balesetben érintett, és hogy ilyen esetben megállási, illetve meggyőződési kötelezettség terheli. A cserbenhagyás bűncselekménye azzal valósul meg, hogy az elkövető elmulasztja a kötelezettség által felölelt magatartások tanúsítását.

Cserbenhagyás nemcsak közúti, hanem vasúti, vízi és légi közlekedés során is megvalósulhat.

Milyen büntetés jár a cserbenhagyás elkövetőjének?

A Büntető Törvénykönyv szerint az elkövető egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A különös és a többszörös visszaesőkkel szemben az újabb bűncselekmény büntetési tételének felső határa a felével emelkedik.

A bíró gyakorlat szerint a cserbenhagyás vétségének elkövetőjével szemben indokolt a valamennyi járműkategóriára vonatkozó járművezetéstől eltiltás.

Személyes ügyvédi konzultációért kattintson ide!