image1 image2 image3 image4 image5 image1 image1

Amiért érdemes az ügyvédi irodánkat választani:

  • kiszámítható és előre tervezhető ügymenet,

  • teljeskörü és mindenre kiterjedő tájékoztatás,

  • folyamatos kapcsolattartás, soron kívüli konzultációk,

  • képviseljük Önt az eljárás során, így nem egyedül védekezik a   felkészült hatóságokkal szemben,

  • részletesen kidolgozzuk, felépítjük a védekezését, szakértők segítségével,

Gyors, hatékony jogi megoldások 1937 óta! Képviselet felsőfokon!


Ittas vezetés

Ittas járművezetés

Az ittas járművezetés bűncselekménye már a szeszes italtól befolyásolt állapotban történő járművezetéssel megvalósul. Az alkoholos befolyásoltság fennállása akkor állapítható meg, ha a véralkohol-koncentráció foka és klinikai tünetek alapján arra a következtetésre lehet jutni, hogy a járművezető a szeszes ital fogyasztása miatt nem képes a biztonságos vezetésre.

Mire számíthat egy ittas vezető 2016-ban?

Önnek elsődleges érdeke, hogy szakszerű ügyvédi segítségben részesüljön az eljárás megindulásától kezdve. Ittas járművezetéssel kapcsolatos ügyében számtalan enyhítő körülmény feltárását eredményezheti a megfelelő szakmai segítség.

Ittas vezetéssel gyanúsítják?
06 20 806 16 06
Forduljon a közlekedési ügyvédhez bizalommal!

Közlekedési ügyekre, így ittas vezetésre szakosodott ügyvédi irodánk személyes konzultációt követően alakítja ki a személyre szabott védekezési stratégiáját.

Statisztikák azt igazolják, hogy az ittas vezetéses ügyekben az idő szerepe kulcsfontosságú. Minél rövidebb idő telik el a hatósági eljárás megindítása és az ügyvédi megbízás között, annál biztosabb a siker. Mi azonnal intézkedünk!

Válassza Ön is ittas járművezetésre szakosodott közlekedési ügyvédi irodánkat!

- specialisták vagyunk, ittas vezetés a fő szakterületünk,
- célunk a büntetés minimalizálása,
- részletesen kidolgozzuk védekezését,
- folyamatos kapcsolattartás, soron kívüli konzultációk

Fő célunk a járművezetéstől eltiltás idejének minimalizálása és a pénzbüntetés csökkentése. Célként tűzzük ki minden esetben az eltiltás kategóriákra történő korlátozását, így elkerülhető az utánképzésen való részvétel. Ha Önt például motoron (A kategória) érték tetten ittas vezetéssel, akkor cél, hogy maradjon meg a B kategória és ne ez egész vezetői engedélyt vegyék el.

Ittas vezetéssel gyanúsítják? Segítünk!
06 20 806 16 06

A bódult állapotban való vezetés az ittas járművezetéstől 2013. július 1.-től eltérő kategória. A  jogalkotó különbséget tesz aszerint, hogy a sofőr állapotát szeszes ital, avagy bódító hatású szer - kábítószer, gyógyszer - befolyásolta hátrányosan.

Szigorúbbak az ittas vezetés szabályai 2014! Elolvasom a változásokat!

Ha Ön ittasan vezet szabálysértést vagy bűncselekményt valósít meg. Ez az alkoholos befolyásoltság mértékétől függ. A jogosítványát a legtöbb esetben a helyszínen bevonják a rendőrök.

Ittas járművezetés vétsége, mint bűncselekmény

akkor valósul meg, ha a vér alkohol szintje 0,5, ezreléket meghaladja, vagy a légalkohol koncentráció mértéke magasabb 0,25 ezreléknél. Ebben az esetben szeszes italtól befolyásolt állapotban történő vezetésről beszélünk. Az intézkedő rendőrök a helyszínen elveszik a jogosítványt.  Hitelesített légalkohol mérő készüléket kell fújnia a rendőr- kapitányságon, ha ennek eredményét vitatja mintavétel céljából vér és vizeletvételre előállítják általában a legközelebbi orvosi rendelőbe.

Ittas vezetés büntetése

Az ittas járművezetés büntetése általában járművezetéstől eltiltás, ami tág határok között mozog 1 hónaptól 10 év valamint több százezer forintos pénzbüntetés.  Ittas vezetés pénzbüntetése esetén lehetőség van a részletekben történő fizetésre. Ha személyi sérülés, vagy halál történt súlyosabb büntetésre kell számítania.

Az Új Btk 55§ alapján a járművezetéstől el kell tiltani azt, aki járművezetés ittas állapotban vagy járművezetés bódult állapotban bűncselekményt követ el. Különös méltánylást érdemlő esetben a járművezetéstől eltiltás kötelező alkalmazása mellőzhető. Ez a rendelkezés kizárja a bírói mérlegelést a járművezetéstől eltíitással kapcsolatban, ugyanakkor a főszabály alóli kivétel mégis lehetőséget ad az ítélkező bírónak arra, hogy mellőzze az gépjárművezetéstől eltíitás, mint büntetés alkalmazását.

Közlekedési ügyekre szakosodott ügyvédi irodánk tapasztalata alapján súlyosabb büntetésre számíthat az az ittas vezető, aki az ittas vezetés mellett súlyos testi sérülést vagy halált okoz. Az elkövető abban az esetben felel, ha a baleset az ittassága miatt következik be. Az ittas vezetés bűntetése a járművezetéstől eltiltás mellett sok esetben letöltendő, esetleg felfüggesztett szabadságvesztés. Nem felel ugyanakkor a súlyosabb eredményért az ittas vezető, ha az kizárólag a sértettnek felróhatóan következik be, azaz a járművezető józan állapotban sem kerülhette volna el a balesetet.

Ittas járművezetés szabálysértése

akkor valósul meg, ha a vér alkohol szintje nem haladja meg a 0,5 ezreléket. Ön fogyasztott ugyan alkoholt, de ez nincs befolyással a biztonságos vezetésre. Ebben az esetben általában 6-12 hónap járművezetéstől eltiltásra és 300 ezer forintig terjedő pénzbírságra lehet számítani. Ittas vezetés szabálysértése esetén nem állítják elő a rendőrkapitányságra, és a legtöbb esetben vérvétel is elmarad.

Ittas vezetéssel gyanúsítják? Kérdése van?
06 20 806 16 06
Forduljon a közlekedési ügyvédhez bizalommal!

Ittas vezetés és a bíróság elé állítás

Az ittas járművezetés esetében a megváltozott törvényi tényállása miatt szinte valamennyi ügy alkalmas a gyorsított eljárásra,  azaz a bíróság elé állításra. Az ittas vezetésnél nem a sofőr alkoholos befolyásoltságát kell bizonyítani, hanem csupán azt, hogy az ittas vezető szervezetében volt-e annyi alkohol, amely az ellenőrzéskor mért alkoholkoncentrációt képes volt előidézni.

Ez azt jelenti, hogy ha az ittas vezetőt tetten érik, azaz vezetés közben vonják rendőri intézkedés alá és megvan az ittas sofőrt lebuktató rendőri jelentés, az ittasságot kimutató szonda, vér, vagy vizelet vételi  jegyzőkönyv, valamint a mérési eredményt  megerősítő  igazságügyi orvosszakértői  vélemény, akkor a sofőrt a  gyanúsítotti kihallgatása után 30 napon belül bíróság elé állítják, ami azt jelenti, hogy ügyében ítélet születik. Ezen ügyekben kötelező  a jogi képviselet, amennyiben  nincs meghatalmazott ügyvédje, úgy a rendőrség, vagy az ügyészség hivatalból rendel ki védőt. Javasoljuk, hogy ittas vezetése vétsége esetén vegye igénybe az ittas vezetésre szakosodott Székely ügyvédi iroda segítségét. Meghatalmazást akár a tárgyalást megelőzően is adhat irodánk részére.

A szeszes italtól befolyásolt állapot

alatt olyan állapotot kell érteni, amikor a véralkohol-koncentráció foka, valamint a klinikai tünetek együttes értékelése alapján megállapítható, hogy a járművezető az alkohol fogyasztása következtében már nem képes a biztonságos vezetésre. Ez az állapot az elfogyasztott ital mennyiségétől és minőségétől, valamint az alkoholfogyasztó személy alkoholtűrő képességétől függ. Az alkoholos befolyásoltság fennállása és mértéke orvosszakértői kérdés és feladat. Az alkoholos befolyásoltság megállapításánál a következő határértékeket kell figyelembe venni Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 13. számú módszertani levele alapján:

0,2-ig = az alkoholfogyasztás nem bizonyított,
0,2-0,50 között = ivott, de alkoholosan nem volt befolyásolt,
0,51-0,80 között = igen enyhe,
0,81-1,50 között = enyhe,
1,51-2.50 között = közepes,
2,51-3,50 között = súlyos,
3,51 felett = igen súlyos fokú az alkoholos befolyásoltság.

A véralkoholértékek a vérvétel időpontjára érvényesek és a cselekmény általában megelőzi a vérvételt, ezért a cselekmény elkövetése idején fennálló alkoholos befolyásoltságra visszaszámolással lehet következtetni. A visszaszámolással kimutatható a ráívás vagy az utólagos szeszes ital fogyasztás ténye is.

Postalkoholos állapotról akkor beszélünk, ha a járművezető nem közvetlenül a járművezetés előtt vagy alatt, hanem jóval ezt megelőzően fogyasztott szeszes italt, de ennek a maradványtünetei (fejfájás, különféle másnapossággal járó rosszulléti tünetek) még felismerhetőek. Ez az állapot a bírói gyakorlat szerint nem azonos a szeszes italtól befolyásoltsággal és ezért nem állapítható meg, hogy ez a postalkoholos állapot korlátozná vagy kizárná a biztonságos gépjárművezetést.

Ittas vezetés biciklisek, kerékpárosok esetén

20l4. július 18.-án módosult a KRESZ az ittas vezetést illetően a kerékpárosokra nézve.  A változás lényege az, hogy főutakon is lehet biciklizni egy pár sör elfogyasztása után, abban az esetben ha  az alkoholt fogyasztó bringás biztonságosan tudunk tekerni.

Eddig az ittas vezetés a biciklisek tekintetében úgy szólt, hogy járművet csak az vezethet, aki nincs olyan szer hatása alatt, ami befolyásolja a vezetési képességét, és a szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. Biciklisek mellékutakon eddig is biciklizhettek alkoholos állapotban ha biztonságos vezetésére képes állapotban voltak.

Ittas vezetés büntetése biciklisek, kerékpárosok esetén

Módosult a bírságokról szóló rendelet is az ittas vezetés tekintetében: eddig a bringást alapesetben - tehát ha például nem csinált balesetet - 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentráció felett szabták meg a bírságolási hatást nem gépi meghajtású járművek vezetői esetében. Akinek a szervezetében ennél több volt az alkohol, az főútvonalon közlekedve 30 ezer, míg mellékúton 10 ezer forintot fizetett. A mostani módosítás a nem gépi meghajtású járművek sorából törli a kerékpárt.

Az ittas vezetésre szakosodott Székely Ügyvédi Iroda segít az ittasan biciklizők ellen indított ügyekben!

 

Személyes ügyvédi konzultációért kattintson ide!