image1 image2 image3 image4 image5 image1 image1

Amiért érdemes az ügyvédi irodánkat választani:

  • kiszámítható és előre tervezhető ügymenet,

  • teljeskörü és mindenre kiterjedő tájékoztatás,

  • folyamatos kapcsolattartás, soron kívüli konzultációk,

  • képviseljük Önt az eljárás során, így nem egyedül védekezik a   felkészült hatóságokkal szemben,

  • részletesen kidolgozzuk, felépítjük a védekezését, szakértők segítségével,

Gyors, hatékony jogi megoldások 1937 óta! Képviselet felsőfokon!


Ittas járművezetés 2016

Mire számíthat egy ittas vezető 2016-ban?

Leggyakrabban pénzbüntetésre, aminek igazodnia kell az ittas vezető vagyoni viszonyaihoz. Ez jellemzően több száz ezer forint. Pénzbüntetésre maximum 24 havi részlet fizetést engedélyezhet a bíróság.
A pénzbüntetés mellett meghatározott ideig tartó járművezetéssel eltiltással is számolni kell a felelőtlen sofőrnek.

A járművezetéstől eltiltás ittas vezetéses ügyekben kötelező Btk. alapján, ugyanakkor a  bíróságnak lehetősége van arra, hogy meghatározott járműkategóriára korlátozza az eltiltást.

A törvény szerint a járművezetéstől eltiltás ideje 1 hónap és 10 év közötti lehet, bizonyos esetben végleges hatállyal is eltiltható az ittas gépjárművezető. Tipikusan olyankor alkalmazza a bíróság ha az ittas vezető visszaesőnek számít.

Az ittas vezetéssel és annak büntetésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat Dr. Janklovics Ádám közlekedési jogász, szakértő foglalja össze!

A zéró tolerancia bevezetése óta ha a járművezető alkoholt fogyasztott és úgy vesz részt a forgalomban, bármilyen kis alkoholszint esetén is –akár egy pohár bor vagy egy korsó sör elfogyasztása-  a rendőrség eljárást indít és az esetek jelentős részében a bíróság büntetést szab ki.

2015-ben növekedett az ittas járművezetés elkövetése miatti bíróság elé állítások száma.

Az ügyészség célja, hogy az egyszerű megítélésű ügyekben, ilyen az ittas vezetés is, az első gyanúsítotti kihallgatást követő 30 napon belül bíróság elé állítással legyenek befejezve. Bíróság elé állítással kapcsolatban itt olvashat részletesen.

Ittas vezetéssel gyanúsítják?
06 20 806 16 06
Forduljon a közlekedési ügyvédhez bizalommal!

A hatályos büntető törvénykönyvünk szerint, ha valakinek a szervezetében az alkoholszint meghaladja a 0,5 ezreléket minden esetben a helyszínen elveszik a járművezető jogosítványát és büntetőeljárást indítanak. A vezetői engedély elvételéről átvételi elismervényt ad az intézkedő rendőr, aki gondoskodik arról is, hogy a jogosítvány az illetékes okmányirodába eljusson. A vezetési jogosultság szüneteléséről az illetékes okmányiroda is határozatot hoz.

Ha a szonda vagy a véreredmény 0,5 alatt marad  „csupán” szabálysértési eljárás indul.

Közlekedési jogra szakosodott ügyvédi irodánkban gyakran teszik fel a kérdést, hogy mikor kaphatom vissza a jogosítványomat? Milyen pénzbüntetésre számíthatok ittas vezetés esetén? Hogyan kerülhetem el az utánképzést? Meghatározott járműkategóriára is elvehet a bíróság a vezetői engedélyemet?

A jogosítvány bevonása  fő szabály szerint a büntetőeljárás jogerős befejezéséig tart. Ezért szinte bármilyen hosszan visszatartható a jogosítvány.

Válassza Ön is ittas járművezetésre szakosodott közlekedési ügyvédi irodánkat!

- specialisták vagyunk, ittas vezetés a fő szakterületünk,
- célunk a büntetés minimalizálása,
- részletesen kidolgozzuk védekezését,
- folyamatos kapcsolattartás, soron kívüli konzultációk

Tapasztalatom szerint nem ritka az sem, hogy hosszabb ideig van bevonva a jogosítvány, mint a későbbiekben, az ittas járművezetés vétségében ítélkező bíróság által kiszabott büntetés időtartama. Amikor pedig a bíróság a járművezetőt felmenti, akkor a gépjárművezetői engedély indokolatlanul volt bevonva.

Szűk körben ugyan, de van arra lehetőség, hogy a vezetői engedélyt az illetékes hatóság az eljárás befejezése előtt visszaadja, vagy kizárólag meghatározott járműkategóriára korlátozza.

Az alkoholos befolyásoltság fennállása és mértéke orvosszakértői kérdés és feladat.  A pontos mértéket hitelesített szonda, 2 vérvétel, vagy egy vérvétel és egy vizelet vétel alapján tudják megállapítani. Abban az esetben kerül sor vér, vér és vizeletvételre, ha a hitelesített szondával történő mérés eredménytelen, vagy a tettenérést követően túl sok idő telt el.

Egyre több rendőrségi gépjárműbe található hiteles légalkohol mérő készülék, ezáltal jelentősen csökkent annak a lehetősége, hogy a rendőri intézkedés és a hiteles mérés között hosszú idő teljen el ami az ittas járművezetés vétségében indított büntetőügyekben különösen fontos a bizonyítás szempontjából.

A véralkoholértékek a vérvétel időpontjára érvényesek és a cselekmény általában megelőzi a vérvételt, ezért a cselekmény elkövetése idején fennálló alkoholos befolyásoltságra visszaszámolással lehet következtetni. A visszaszámolással kimutatható a ráívás vagy az utólagos szeszes ital fogyasztás ténye is.

Az alkoholos befolyásoltság megállapításánál a következő határértékeket kell figyelembe venni Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 13. számú módszertani levele alapján:

0,2-ig = az alkoholfogyasztás nem bizonyított,
0,2-0,50 között = ivott, de alkoholosan nem volt befolyásolt,
0,51-0,80 között = igen enyhe,
0,81-1,50 között = enyhe,
1,51-2.50 között = közepes,
2,51-3,50 között = súlyos,
3,51 felett = igen súlyos fokú az alkoholos befolyásoltság.

Az Btk. külön tényállásként kezeli azokat az eseteket, amikor valaki nem ivott, de „vezetési képességre hátrányosan ható szer” hatása, azaz drog vagy gyógyszer hatása alatt áll. A járművezetés bódult állapotban büntetési tételei megegyeznek az ittas járművezetéssel. Aki tehát aki bedrogozva és részegen vezet, azt külön-külön büntetik meg a két tényállásért, azaz halmazati büntetést kap.

Minden esetben javasoljuk, hogy közlekedési ügyekre szakosodott ügyvéddel védekezzen már a gyanúsítotti kihallgatása során. Tapasztalatom szerint igen jelentősen csökkenhet az eltiltás mértéke és a pénzbüntetés is, ha ittas vezetésben jártas ügyvéddel védekezik.

 Személyes ügyvédi konzultációért kattintson ide!