image1 image2 image3 image4 image5 image1 image1

Amiért érdemes az ügyvédi irodánkat választani:

  • kiszámítható és előre tervezhető ügymenet,

  • teljeskörü és mindenre kiterjedő tájékoztatás,

  • folyamatos kapcsolattartás, soron kívüli konzultációk,

  • képviseljük Önt az eljárás során, így nem egyedül védekezik a   felkészült hatóságokkal szemben,

  • részletesen kidolgozzuk, felépítjük a védekezését, szakértők segítségével,

Gyors, hatékony jogi megoldások 1937 óta! Képviselet felsőfokon!


Ittas járművezetésért járó büntetés

Mire számíthat egy ittas vezető 2015-ben?

összefoglaló ittas vezetéses ügyekben, mi történt 2014-ben és mi várható 2015-ben.....

Az ittas vezetéssel és annak büntetésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat Dr. Janklovics Ádám közlekedési jogász a Székely Ügyvédi Iroda  munkatársa foglalja össze!

A zéró tolerancia bevezetése óta ha a járművezető alkoholt fogyasztott és úgy vesz részt a forgalomban, bármilyen kis alkoholszint mérése esetén is –akár egy pohár bor elfogyasztása- eljárást indítanak és büntetésre számíthat.

Ittas járművezetéses ügyét bízza a közlekedési ügyvédre!
06 20 806 16 06

Közlekedési jogra, így ittas járművezetésre szakosodott Székely Ügyvédi irodánk statisztikája alapján 2014-ben nőtt az ittas vezetők száma különösen Budapesten, de a növekedés Pest megyére is érvényes.

Jelentősen növekedett az ittas járművezetés elkövetése miatti bíróság elé állítások száma. Ez a tendencia véleményünk szerint 2015-ben sem fog változni. Az ügyészség célja, hogy az egyszerű megítélésű ügyek, ilyen az ittas vezetés is, - amennyiben a tetten ért ittas vezető a helyszínen vagy a rendőrségi kihallgatásán beismerő vallomást tesz- 30 napon belül bíróság elé állítással legyenek befejezve.

A hatályos büntető törvénykönyvünk szerint, ha valakinek a szervezetében az alkoholszint meghaladja a 0,5 ezreléket minden esetben a helyszínen elveszik a járművezető jogosítványát és büntetőeljárást indítanak. A vezetői engedély elvételéről átvételi elismervényt ad az intézkedő rendőr, aki gondoskodik arról is, hogy a jogosítvány az illetékes okmányirodába eljusson.   Ha a szonda vagy a véreredmény 0,5 alatt marad  „csupán” szabálysértési eljárás indul.

A jogosítvány bevonása  fő szabály szerint a büntetőeljárás jogerős befejezéséig tart, ezért szinte bármilyen hosszan visszatartható a jogosítvány. A büntető eljárások között gyakori az olyan is, mely akár 1-2 évig is elhúzódik.  Ez  elsősorban abban az esetben fordul elő, ha a szakértői véleményt a gyanúsított nem fogadja el, új szakértő kirendelését kéri, vagy az italfogyasztással kapcsolatos korábbi előadásán változtat,  ezért újabb bizonyítást kell végezni. Ezért nem ritka az sem, hogy hosszabb ideig van bevonva a jogosítvány, mint a későbbiekben, az ittas járművezetés vétségében ítélkező bíróság által kiszabott büntetés időtartama. Amikor pedig a bíróság a járművezetőt felmenti, akkor a gépjárművezetői engedély indokolatlanul volt bevonva.

Ugyanakkor vannak olyan lehetőségek arra, hogy a jogosítványt hamarabb visszakapja a vezető.

Az alkoholos befolyásoltság fennállása és mértéke orvosszakértői kérdés és feladat.  A pontos mértéket hitelesített szonda, 2 vérvétel, vagy egy vérvétel és egy vizelet vétel alapján tudják megállapítani.

2014.-től egyre több rendőrségi gépjárműbe található hiteles légalkohol mérő készülék, ezáltal jelentősen csökkent annak a lehetősége, hogy a rendőri intézkedés és a hiteles mérés között hosszú idő teljen el ami az ittas járművezetés vétségében indított büntetőügyekben különösen fontos a bizonyítás szempontjából.

A véralkoholértékek a vérvétel időpontjára érvényesek és a cselekmény általában megelőzi a vérvételt, ezért a cselekmény elkövetése idején fennálló alkoholos befolyásoltságra visszaszámolással lehet következtetni. A visszaszámolással kimutatható a ráívás vagy az utólagos szeszes ital fogyasztás ténye is.

Az alkoholos befolyásoltság megállapításánál a következő határértékeket kell figyelembe venni Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 13. számú módszertani levele alapján.

Az Btk. külön tényállásként kezeli azokat az eseteket, amikor valaki nem ivott, de „vezetési képességre hátrányosan ható szer” hatása, azaz drog vagy gyógyszer hatása alatt áll. A járművezetés bódult állapotban büntetési tételei megegyeznek az ittas járművezetéssel. Aki tehát aki bedrogozva és részegen vezet, azt külön-külön büntetik meg a két tényállásért, azaz halmazati büntetést kap.

Minden esetben javasoljuk, hogy közlekedési ügyekre szakosodott ügyvéddel védekezzen már a gyanúsítotti kihallgatása során. Tapasztalataink szerint igen jelentősen csökkenhet az eltiltás mértéke és a pénzbüntetés is, ha ittas vezetésben jártas ügyvéddel védekezik.

Mire számíthat egy ittas vezető? Az ittas járművezetők büntetése: A leggyakrabban pénzbüntetésre, aminek igazodnia kell az ittas vezető vagyoni viszonyaihoz. Ez jellemzően több száz ezer forint. A pénzbüntetés mellett meghatározott ideig tartó járművezetéssel eltiltással is számolni kell a felelőtlen sofőrnek. Az eltiltás ittas vezetéses ügyekben effektív kötelező, ugyanakkor a  bíróságnak lehetősége van arra, hogy meghatározott járműkategóriára korlátozza az eltiltást. A törvény szerint a járművezetéstől eltiltás ideje 1 hónap és 10 év közötti lehet, bizonyos esetben végleges hatállyal is eltiltható az ittas gépjárművezető. Tipikusan olyankor alkalmazza a bíróság ha az ittas vezető visszaesőnek számít.

 Személyes ügyvédi konzultációért kattintson ide!