image1 image2 image3 image4 image5 image1 image1

Amiért érdemes az ügyvédi irodánkat választani:

  • kiszámítható és előre tervezhető ügymenet,

  • teljeskörü és mindenre kiterjedő tájékoztatás,

  • folyamatos kapcsolattartás, soron kívüli konzultációk,

  • képviseljük Önt az eljárás során, így nem egyedül védekezik a   felkészült hatóságokkal szemben,

  • részletesen kidolgozzuk, felépítjük a védekezését, szakértők segítségével,

Gyors, hatékony jogi megoldások 1937 óta! Képviselet felsőfokon!


Közúti baleset okozása

Közúti baleset

Ügyvédi Irodánk közúti baleset okozásának vétsége esetén:

  • személyre szabott védekezési stratégiát dolgoz ki,

  • felülvizsgáljuk a baleseti helyszínelést, szakértőink segítségével

  • minden gyanúsítotti kihallgatásra elkíséri,

Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével másnak vagy másoknak gondatlanságból súlyos testi sértést okoz, a közúti baleset okozásának vétségét követi el.

A közúti baleset elkövetője

A közúti baleset okozása bűncselekmény akkor valósul meg, ha a gépjárművezető a KRESZ megsértéséből adódóan úgy okoz közlekedési balesetet, hogy másnak vagy másoknak súlyos testi sértést, azaz nyolc napon túl gyógyuló sérülést okoz. Ha a sérülés 8 napon belül gyógyul, a tettes szabálysértés elkövetése miatt vonható felelősségre.

Kérdése van? A közlekedési ügyvéd válaszol!
06 20 806 16 06

A közúti baleset okozását csak olyan személy követheti el, aki a közúti közlekedési szabályok hatálya alatt áll. Nem tartoznak e körbe az utasok, gyalogosok.
Az elkövető, a járművezető szempontjából nincs jelentősége annak, hogy a baleset bekövetkezésekor rendelkezett-e jogosítvánnyal vagy sem. Ha csak a gépjármű vezetője sérül meg, bűncselekményről nem beszélhetünk. Megvalósul azonban a cselekmény, ha a gépjárművezető szabálysértése miatt bekövetkezett balesetben a gépjárműben mellette ülő utasa szenved nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket.

Szakszerű segítséggel a közlekedési baleset miatt indult eljárásban a büntetés mérséklésére, vagy akár az eljárás megszüntetésére is sor kerülhet akkor, ha az enyhítő körülményekre tudunk alappal hivatkozni. Már az eljárás kezdetén vegyünk igénybe közlekedési ügyvéd segítségét!

A közúti balesetek leggyakoribb okai a megengedett sebesség túllépése, az elsőbbségadási kötelezettség elmulasztása, az irányváltoztatásra, irányjelzésre vonatkozó előírások be nem tartása, az előzésre, a bekanyarodásra és a követési távolságra vonatkozó rendelkezés be nem tartása.

A közúti baleset okozása ittas vezetés miatt

Abban az esetben, ha Ön úgy okozott közúti balesetet, hogy előtte alkoholt fogyasztott, úgy a felelősségét kizárólag az ittas vezetés szabályai szerint fogják megállapítani. A közúti baleset okozása gondatlan bűncselekmény, azaz a balesetet nem szándékosan idéztük elő, ezzel ellentétben az ittas vezetés szándékos cselekmény, hiszen úgy ültünk be az autóba, hogy tudtuk, hogy a vezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztottunk. Ittas járművezetéssel kapcsolatban bővebben itt olvashat.

Közlekedési baleseti ügyekben egyedi védekezési stratégiát dolgozunk ki, szakértőink közreműködésével!

A közúti baleset okozásának büntetése

A közúti baleset gondatlan okozása vétségének a büntetése súlyosabb lehet, ha a baleset következményei is súlyosabbak a súlyos testi sértésnél. A cselekmény tehát súlyosabbnak minősül, ha maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást, tömegszerencsétlenséget, halált, több ember halálát vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.
Ügyvédi irodánk tapasztalatai alapján az esetek többségében járművezetéstől eltiltás mellett pénzbüntetést szab ki a bíróság, tekintettel arra, hogy ez egy gondatlan bűncselekmény. Felfüggesztett vagy letöltendő szabadságvesztést súlyos esetekben alkalmaznak, ha a baleset következtében halál, vagy maradandó fogyatékosság történik.

Baleset esetén felülvizsgáljuk a helyszínelést!

A bűncselekmény a közúti közlekedés szabályainak megszegésével közvetett úton utal arra, hogy a szabályszegésnek és a balesetnek közúton kell bekövetkeznie. Így földúton vagy mezőn, illetve más terepen megvalósított szabályszegő magatartás akkor sem valósít meg bűncselekményt, ha magában hordozza a passzív alanyokra irányuló közvetlen veszélyhelyzetet.

Ha a baleset  nem közúton történik, de legalább egy súlyos sérülést vagy halált okoz, az elkövető az általános szabályok szerint felel.

Közúti baleset szabálysértése

Ha Ön közúti balesetet okozott és a balesetben nem sérült meg senki, vagy történt személyi sérülés, de az nyolc napon belül gyógyul,  akkor Ön  szabálysértést követett el. Ilyen esetben, ha a szabálysértés elkövetésénél történt rendőri intézkedés,  rendőrség, mint szabálysértési hatóság szabálysértési eljárt indít. A leggyakrabban pénzbüntetésre és maximum egy évig terjedő járművezetéstől eltiltásra kell számítania.

Személyes ügyvédi konzultációért kattintson ide!