image1 image2 image3 image4 image5 image1 image1

Amiért érdemes az ügyvédi irodánkat választani:

  • kiszámítható és előre tervezhető ügymenet,

  • teljeskörü és mindenre kiterjedő tájékoztatás,

  • folyamatos kapcsolattartás, soron kívüli konzultációk,

  • képviseljük Önt az eljárás során, így nem egyedül védekezik a   felkészült hatóságokkal szemben,

  • részletesen kidolgozzuk, felépítjük a védekezését, szakértők segítségével,

Gyors, hatékony jogi megoldások 1937 óta! Képviselet felsőfokon!


Ügyvédi tanácsok közúti baleset esetén

Ügyvédi tanácsok közúti baleset okozása esetén

Közúti baleset esetén legelőször ellenőrizzük, hogy történt-e személyi sérülés, segítségre szorul-e bárki a helyszínen. „Ha a közúti baleset bekövetkezésének az oka tisztázható, és a sikerül megállapodni a felelősség kérdésében is nem szükséges a rendőrség tájékoztatása, bevonása” – mondta Janklovics Ádám a Székely Ügyvédi Iroda jogásza.

Kérdése van közúti balesettel kapcsolatban? A közlekedési ügyvéd válaszol!
06 20 806 16 06

Jellemzően kisebb mértékű anyagi káros baleset esetén az európai baleseti bejelentő lap („kék-sárga”) kitöltésével a közúti baleset körülményei rögzíthetők, amely segítségével a kárrendezés eredményesen lefolytatható.

Ha Ön a károkozó, jelentse be a kárt öt munkanapon belül saját biztosítójánál. Ha ön a károsult, kárigényét a káreseményt követő 30 napon belül kell bejelentenie a károkozó biztosítójánál.

Ha a károkozó külföldi állampolgár volt, a kárt a Mabisz bármelyik tagbiztosítójánál bejelentheti. Saját érdekében fontos feljegyezni a károkozó külföldi felelősségbiztosítójának nevét.

Jobb rendőrre bízni ha a balesetben személyi sérülés történt

Ha az anyagi kár nagyobb mértékű, személyi sérülés történt, továbbá a baleset körülményei és/ vagy a felelősség nem állapítható meg egyértelműen, mindenképp rendőri intézkedés igénybe vétele javasolt.

Tudjon meg mindent közúti baleset gondatlan okozásával kapcsolatban

Az intézkedés folyamán hozott határozat tisztázza a kárrendezéssel kapcsolatos vitás kérdéseket. Ha rendőri intézkedés történik a közúti balesettel kapcsolatban: a rendőri helyszínelés során csak és kizárólag olyan jegyzőkönyvet írjon alá, amelyeket előzőleg elolvasott és amelyek pontosan tartalmazzák a nyilatkozatát.

Jogában áll az intézkedő rendőröket a helyszínen található nyomokról, vagy fellelt tanúk nevéről jegyzőkönyv felvételére kérni, és mindazt kérhetjük jegyzőkönyvbe venni, amit a baleset során fontosnak találunk.

Ügyvédi tipp közúti baleset esetén:

  • a rendőrségi helyszínelés során ügyeljen arra, hogy a helyszínelők pontosan alaposan rögzítsék a történteket! 
  • Ha kívülálló látta a balesetet, kérje el nevét, elérhetőségét, és adja át a  kiérkező rendőrnek.

Megkönnyítheti helyzetét a későbbi eljárás során, ha a baleset helyszínén fényképeket készít, rögzíti a történteket, a helyszínt, illetve a gépjárművek helyzetét.

(A cikk 2014. januárjában jelent meg az index.hu-n)

 Személyes ügyvédi konzultációért kattintson ide!